Rechazamos la campaña contra el lobo en el Pirineo y reclamamos a Salvador Illa coherencia
(Versión en castellano más abajo)
Rebutgem la campanya contra el llop al Pirineu i reclamem a Salvador Illa coherència
Les organitzacions ecologistes i animalistes rebutgen la campanya contra el llop al Pirineu i reclamen a Salvador Illa coherència
Nota de premsa.
15 d’abril de 2025
Entitats ecologistes (ADLO, ARBA, Ecologistes en Acció, WWF) i animalistes (ADDA) s’adrecen al primer secretari del PSC i President de la Generalitat i li reclamen una actuació contundent per aturar els moviments contra el llop iniciats pel PSC de l’Alt Pirineu.
Les organitzacions recorden que es tracta d’una espècie estrictament protegida, i el que els diputats i diputades del PSC han votat per seguir mantenint aquesta protecció tant al Congrés dels Diputats com al Parlament Europeu.
La moció aprovada a alguns municipis del Pallars està plena de falsedats i informacions esbiaixades o manipulades. Resulta inconcebible que representants polítics siguin capaços de donar-hi validesa.
Les entitats es mostren sorpreses i indignades davant la campanya orquestrada pel PSC i l’associació de ramaders APROVI que han portat a l’aprovació d’una moció on es declara “lliure de llops” ja sis municipis del Pallars Jussà. El text de la moció és una suma de despropòsits inconcebibles, que van contra tot el coneixement científic que es té després de dècades d’estudi de l’espècie, contribuint únicament a la difusió de falsedats i a la desinformació. Algunes d’aquestes afirmacions són:
- Que la situació és greu, quan les dades oficials confirmen a tot Catalunya la xifra de 21 ovelles i cabres mortes per llop en el darrers 8 mesos; respecte a les 910.000 ovelles i 161.000 cabres això representa un 0,002 % del total.
- Que el llop de les poblacions francoitalianes és una “espècie invasora, al·lòctona que trencarà l’equilibri ecològic”, quan en realitat és la mateixa espècie que la ibèrica, i el que farà és ajudar a millorar el declivi genètic de la població ibèrica i a recuperar l’equilibri ecològic alterat, com demostra el creixement continu de les poblacions de senglars o cabirols).
- Que el llop és “un gran perill” per a les activitats turístiques, quan el llop atrau turisme, no el foragita, com s’ha vist a molts indrets tant de l’Estat com d’Europa.
- Que hi haurà “superpoblació de llops” a Catalunya, quan es troba gairebè extint i només comptem amb 4 llops en 32.000km2 de territori, toca 1 llop cada 8.000km2.
- Que hi ha hagut atacs a humans i hi poden haver aquí també, quan a tota la Península es calcula una població de gairebé 3000 llops i en 50 anys no hi ha hagut cap atac documentat a persones. 4 llops a tota Catalunya no poden representar un perill per a ningú.
Aquesta moció ha estat aprovada, entre altres, a Tremp on governa el PSC amb majoria absoluta. La seva alcaldessa, Sílvia Romero, és a més la Delegada del Govern a l’Alt Pirineu i l’Aran, representant l’autoritat de la Generalitat al territori pirinenc. Per a les organitzacions ecologistes i animalistes, resulta inconcebible que un alt càrrec del PSC s’alineï amb les tesis negacionistes i més reaccionàries i hagi aprovat un text sense cap rigor científic sinó que va directament contra allò que el PSC i el PSOE han defensat i votat tant a les Corts Espanyoles (Congrés i Senat) com al Parlament Europeu. És per aquest motiu que les organitzacions signants s’han adreçat al President del Govern i Primer Secretari del PSC, Salvador Illa, per demanar-li que “posi ordre al seu partit i que no permeti que es fomenti una campanya contra el llop basada en “fake news”, en usar la por i la mentida i que, a més, és un perillosíssim precedent que pot obrir la porta a una rebaixa en la protecció del medi ambient al nostre país, en base únicament als interessos econòmics d’un sector.
Les organitzacions ambientals refermen el seu compromís per la coexistència de la fauna salvatge amb les activitats humanes i, en concret, del llop amb la ramaderia extensiva. Per aquest motiu, ja fa dos anys van ser aquestes mateixes entitats les que van impulsar la creació del Grup de treball sobre el llop amb la Generalitat de Catalunya, i han dedicat tot aquest temps a treballar juntament amb els sectors ramaders i la Generalitat per aconseguir la implantació de mesures de prevenció dels atacs de llop. Per aquestes raons, les organitzacions signants rebutgem aquesta moció per a declarar municipis lliures de llops i reclamem al PSC coherència amb la posició basada en la ciència i a favor de la coexistència, defensada fins ara pels socialistes a Catalunya, Espanya i la Unió Europea.

Llop al Pirineu
CAST//
Las organizaciones ecologistas y animalistas rechazan la campaña contra el lobo en el Pirineo y reclaman coherencia a Salvador Illa
Entidades ecologistas (ADLO Pirineo, ARBA, Ecologistes en Acció, WWF) y animalistas (ADDA) se dirigen al primer secretario del PSC y Presidente de la Generalitat y le reclaman una actuación contundente para detener los movimientos contra el lobo iniciados por el PSC del Alto Pirineo.
Catalunya, 15 de abril de 2025
Las organizaciones recuerdan que se trata de una especie estrictamente protegida, y lo que los diputados y diputadas del PSC han votado para seguir manteniendo esta protección, tanto en el Congreso de los Diputados como en el Parlamento Europeo.
La moción aprobada en algunos municipios del Pallars está llena de falsedades e informaciones sesgadas o manipuladas. Resulta inconcebible que representantes políticos sean capaces de darle validez.
Las entidades se muestran sorprendidas e indignadas ante la campaña orquestada por el PSC y la associación de ganaderos APROVI, que ha llevado a la aprobación de una moción donde seis municipios del Pallars Jussà ya se declaran “libres de lobos”. El texto de la moción es una suma de despropósitos inconcebibles, que van en contra de todo el conocimiento científico que se tiene tras décadas de estudio de la especie, contribuyendo únicamente a la difusión de falsedades y a la desinformación. Algunas de estas afirmaciones son:
- Que la situación es grave, cuando los datos oficiales confirman la cifra de 21 ovejas y cabras muertas por lobo en toda Cataluña en los últimos 8 meses; frente a las 910.000 ovejas y 161.000 cabras muertas por otras causas. Las muertes por lobo representan solamente un 0,002% del total.
- Que el lobo de las poblaciones francoitalianas es una «especie invasora, alóctona que romperá el equilibrio ecológico», cuando en realidad es la misma especie que la ibérica, y lo que hará es ayudar a mejorar el declive genético de la población ibérica y a recuperar el equilibrio ecológico alterado, como demuestra el continuo crecimiento de las poblaciones de jabalíes o corzos.
- Que el lobo es “un gran peligro” para las actividades turísticas, cuando el lobo atrae turismo, no lo ahuyenta, como se ha visto en muchos lugares del Estado y de Europa.
- Que habrá superpoblación de lobos en Cataluña, cuando se encuentra casi extinto y sólo contamos con 4 lobos en 32.000km2 de territorio, toca 1 lobo cada 8.000km2.
- Que ha habido ataques a humanos y pueden haber aquí también, cuando en toda la Península se calcula una población de casi 3000 lobos y en 50 años no se ha documentado ningún ataque a personas. 4 lobos en toda Cataluña no pueden representar un peligro para nadie.
Esta moción ha sido aprobada, entre otras, en Tremp donde gobierna el PSC con mayoría absoluta. Su alcaldesa, Sílvia Romero, es además la Delegada del Gobierno en el Alt Pirineu y Aran, representando la autoridad de la Generalitat en el territorio pirenaico. Para las organizaciones ecologistas y animalistas, resulta inconcebible que un alto cargo del PSC se alinee con las tesis negacionistas y más reaccionarias y haya aprobado un texto sin ningún rigor científico, sino que va directamente contra lo que el PSC y el PSOE han defendido y votado, tanto en las Cortes Españolas (Congreso y Senado) como en el Parlamento Europeo.
Es por este motivo que las organizaciones firmantes se han dirigido al Presidente del Gobierno y Primer Secretario del PSC, Salvador Illa, para pedirle que “ponga orden en su partido” y que no permita que se fomente una campaña contra el lobo basada en “fake news”, al usar el miedo y la mentira y que, además, es un peligrosísimo precedente que puede abrir la puerta a una rebaja en la protección del medio ambiente en nuestro país, en base únicamente a los intereses económicos de un sector.
Las organizaciones ambientales afianzan su compromiso por la coexistencia de la fauna salvaje con las actividades humanas y, en concreto, del lobo con la ganadería extensiva. Por este motivo, hace ya dos años fueron estas mismas entidades las que impulsaron la creación del Grupo de trabajo sobre el lobo con la Generalitat de Cataluña, y han dedicado todo este tiempo a trabajar junto con los sectores ganaderos y la Generalitat para conseguir la implantación de medidas de prevención de los ataques de lobo.
Por estos motivos, las organizaciones firmantes rechazan esta moción para declarar municipios libres de lobos y reclaman al PSC coherencia con la posición basada en la ciencia y a favor de la coexistencia, defendida hasta ahora por los socialistas en Cataluña, España y en la Unión Europea.